VUODEN VAIHTUMINEN LÄHESTYY – KUINKA VARAUTUA SIIHEN LEMMIKKIEN KANSSA

Taas on lähestymässä se aika vuodesta, jota moni lemmikin omistaja kammoksuu, koska oma lemmikki pelkää ilotulitteiden räiskettä. Pelko näkyy vapinana, läähätyksenä, kuolaamisena, levottomuutena, piiloutumisena tai turvautumisena ihmiseen. Osa yrittää paeta äänen lähdettä ja osa voi laskea jopa alleen. Pahimmillaan pelokas eläin voi vahingoittaa itseään ja ympäristöään.

Koiran ilotulituspelko voi yleistyä koskemaan myös muita kovia ääniä ja pahentua iän myötä.
Koira voidaan opettaa pois pelokkaasta käyttäytymisestä tai ainakin oireita voidaan lievittää (poisherkistäminen ja vastaehdollistaminen). Koirasi hyötyy eniten ääniterapiasta, mutta se tulee aloittaa hyvissä ajoin, viimeistään 3-4 viikkoa ennen vuoden vaihtumista ja ylläpitää säännöllisillä harjoituksilla.

MITEN VOIT HELPOTTAA LEMMIKKISI PELKOA?

 • FEROMONIT
  Lemmikkisi oloa voidaan helpottaa käyttämällä tyynnyttäviä feromonituotteita
  (esim. PetRemedy, Adaptil, Feliway). Haihduttimen tai pannan käyttö on hyvä aloittaa ajoissa ennen uuden vuoden vaihtumista, mielellään jo kuukautta, mutta vähintään 1-2 viikkoa aikaisemmin.
 • TÄYDENNYSREHUT -> VÄLITTÄJÄAINEET
  Lemmikin pelkoa voidaan lievittää myös aivojen välittäjäaineiden tuotantoon vaikuttavilla täydennysrehuvalmisteilla (mm. Serene-UM, Calmex, Zylkene).
  Serene -UM:n käyttö ilotulituspelkoon suositellaan aloitettavaksi muutama päivä ennen ilotulitusta, selvästi pelkäävillä koirilla 3-4 viikkoa aikaisemmin. Serene-UM tippoja voidaan käyttää myös kissoilla, marsuilla, hamstereilla, rotilla ja linnuilla.
  Calmexin käyttö koirilla aloitetaan 30-60 min ennen haluttua vaikutusta. Vaikutusaika on 4-6 tuntia, jonka jälkeen voidaan tarvittaessa antaa uusi annos, maksimissaan vuorokauden ajan.
 • RESEPTILÄÄKE
  Jos vapaankaupanvalmisteista ei ole ollut riittävästi apua, on koirille olemassa myös reseptilääke äänipeloista johtuvan ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen. Tarvittaessa varaa hyvissä ajoin koirallesi aika eläinlääkäriin lääkitystarpeen määrittämiseksi.

LEMMIKIN OMISTAJAN MUISTILISTA VUODEN VAIHTUMISEEN

 1. Älä altista koiraasi turhaan ilotulitteiden äänille. Älä ota koiraasi mukaan katsomaan ilotulitusta tai mukaan ampumaan raketteja, vaikka se ei niitä ole aiemmin pelännyt. Aina on mahdollista, että tänä vuonna koirasi säikähtää liian lähellä paukahtavaa ilotulitetta tai metelöivää ihmisjoukkoa ja karkaa tai loukkaantuu.
 2. Ulkoiluta koirasi hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkamista ja riittävän myöhään sen päättymisen jälkeen (ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä klo 18-02).
 3. Varmista, ettei lemmikkisi pääse karkaamaan. Pidä koirasi kytkettynä koko ulkoiluttamisen ajan.
 4. Älä jätä pelkäävää lemmikkiäsi yksin.
 5. Järjestä lemmikillesi mahdollisimman hiljainen ja hämärä piilopaikka, jonne äänet ja valonvälähdykset mahdollisimman vähän kantautuvat.
 6. Pidä verhot kiinni ja valot päällä. Avaa radio ja televisio. Näin vähennät valonvälähdysten ja paukkeen aiheuttamaa häiriötä.
 7. Voit kokeilla tarjota koirallesi myös muuta tekemistä, kuten luiden pureskelua, kiinnittämään sen huomion pois äänistä.
 8. Älä kiinnitä huomiota koirasi pelkoon, vaan ole rauhallinen ja käyttäydy mahdollisimman normaalisti. Älä säälittele pelkäävää koiraasi, koska siten vain pahennat sen pelkoa.
 9. Älä rankaise koiraa sen pelokkaasta käytöksestä.
 10. Thunderskirt – turvapaita - koiran kapaloiminen
  Osa koirista, kuten pienet vauvat, rauhoittuvat kapaloimisesta. Koirille on olemassa tähän tarkoitukseen suunniteltuja paitoja, joka kiristyvät napakasti koiran päälle ja se tuntee jatkuvasti pientä puristusta. Jos sinulle ei ole sellaista, voit kokeilla rutistaa koiraa tiukasti ja rauhallisesti sylissäsi tai tehdä sille itse turvapaidan pitkästä kangaskaistaleesta tai ideaalisiteestä.
 11. Jos lemmikkisi pelkää voimakkaasti ja jos on mahdollista, viettäkää uusi vuosi ”erämaamökillä” kaukana ilotulitteiden paukkeesta.