fbpx

Ruoka-aineallergiat

Ruoka-aineallergiat ovat koirilla yleisiä ja ilmenevät useimmiten toistuvina korva-, iho- tai ruuansulatuskanavaoireina. Oireilun aiheuttaja voi herkistyneelle koiralle olla mikä tahansa ruoka-aine, joten oireita aiheuttavien yksittäisten ruoka-aineiden poissulkeminen ruokavaliosta on hyvin vaikeaa. Ainoa luotettava keino ruoka-aineallergioiden määrittämiseen on niin kutsuttu eliminaatiodieetti. 

Eliminaatiodieetti kestää 6-8 viikkoa ja siinä lemmikin tavallinen ruokavalio vaihdetaan kliinisesti tutkittuun erikoisruokavalioon. 

Mikäli tarkkaan noudatettu dieetti ei vähennä oireilua, pyritään jatkotutkimuksilla selvittämään mahdolliset muut syyt oireiluun.

ELIMINAATIODIEETTI

ENSIMMÄINEN VAIHE:

Erikoisruokavalio, 6-8 viikkoa * Ruuaksi käyvät esim. kaupalliset eliminaatiodieettiä varten kehitetyt koiranruuat, kuten Hill’s z/d, Royal Canin Hypoallergenic, Anallergenic, Specific CDD-HY ym. (vain eläinlääkäriasemilta). * Vaihtoehtoisesti kotiruoka, joka pohjautuu sellaisiin ruoka-aineisiin, joita X ei ole varmasti aiemmin elämänsä aikana syönyt esim. kani, peura, seiti tms. * Eliminaatiodieetin aikana ei saa syödä mitään muuta, ei edes herkkuja. Herkuista pitäytyminen voi joskus olla ruokavalion haastavin osa, joten herkuiksi voidaan tarvittaessa valmistaa eliminaatiodieettiruuista märkä- ja kuivaruokaa taikinaksi sekoittamalla “lihapullasia”, joita voi myös hieman paistaa uunissa.

TOINEN VAIHE:

Altistusjakso, 1-2 viikkoa Jos oireet ensimmäisen vaiheen aikana häviävät tai selvästi helpottavat, vaihdetaan hetkeksi takaisin lemmikin tyypilliseen ruokavalioon. Jos tällöin oireet palaavat, kyseessä on ruoka-aineallergia. Lopulta voidaan alkaa testata yksittäisiä ruoka-aineita, jolloin saadaan selville mitkä yksittäiset proteiinilähteet aiheuttavat oireita, ja siten niitä voidaan jatkossa välttää. Monet omistajat kuitenkin ovat niin tyytyväisiä allergiaruokavalioon, että eivät oireiden hävittyä halua testata yksittäisiä ruoka-aineita. Tämäkin on täysin hyväksyttävä ratkaisu.

 
 

Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy

Osoite

Harjamäenraitti 14

71870 Siilinjärvi

 
 
Soita tai Lähetä viesti:

Puh. 044 744 5600

vastaanotto@karvainenkaveri.fi

Aukioloajat

Ma -Pe 8:00-17:00

La -Su Suljettu