fbpx

Koiran hoito kotona leikkauksen jälkeen

Herääminen

Lemmikkipotilas on saanut herätteen ennen kotiinlähtöä, mutta saattaa olla vielä tokkurassa kotiin lähtiessään. Kotona koira voi olla levoton ja äänekäskin, mikä ei kuitenkaan ole vaarallista. Potilasta on pidettävä silmällä, ettei se pääse loukkaamaan itseään. Leikkauspäivän ajan se on kuitenkin todennäköisesti väsynyt ja nukkuu mielellään omalla paikallaan.

Anestesian jälkeen eläimen oma lämmöntuotto ei toimi normaalisti, joten on erittäin tärkeää pitää huoli siitä, että se pysyy lämpimänä. Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti ja eläimelle saattaa sattua “vahinkoja”.

Leikkaushaavan hoito:

  •  Mikäli haava on suljettu itsestään sulavin ihonsisäisin ompelein, tikkien poistolle ei ole tarvetta. Mikäli haava on suljettu poistettavilla iho-omeleillä, tikkien poisto tapahtuu 10-14 vuorokauden kuluttua.
  •  Haava on useimmiten suojattu liimasiteellä. Haavan päällä oleva liimaside poistetaan kahden vuorokauden kuluttua tai aiemmin, mikäli se kastuu tai likaantuu. Liimasiteen irrottamista helpottaa, jos reunat kostutetaan lämpimällä vedellä 10-15 minuuttia ennen poistoa.
  •  Haavan nuoleminen täytyy estää kaulurin, suojapuvun tai suojasiteen avulla, kunnes haava on täysin parantunut.
  •  Jos haava jostain syystä likaantuu, se huuhdellaan puhtaaksi haalealla vedellä, kuivataan puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painellen ja lopuksi pyyhitään laimennetulla Betadine-paikallisantiseptilla.
  •  Haavaa täytyy seurata tulehduksen merkkien varalta (voimakas punoitus, turvotus, kipu tai eritys). Jos tulehduksen merkkejä ilmenee, ottakaa yhteys eläinlääkäriin. Haavan kohdalle tulee usein noin viikon kuluessa pientä turvotusta kudosten reagoidessa ommelaineisiin (ns. tikkireaktio). Tämä normaali pieni turvotus menee itsestään ohi viikossa. Asiaan kuuluva pieni turvotus voi joskus olla vaikea erottaa tulehduksesta, joten mikäli havaitsette haavassa jotain huolestuttavaa, voitte olla yhteydessä klinikalle.

Ulkoilu:

Leikkauspäivä ja siitä seuraava päivää on ehdotonta lepoa. Kaikki ulkoilu haavakontrolliin saakka toteutetaan taluttimessa. Leikkauksen jälkeen on syytä välttää voimakkaita ja nopeita liikkeitä ainakin ensimmäisen toipilasviikon aikana. Normaaliin liikuntaan palataan asteittain. Potilaan tulee kuitenkin virtsata vuorokauden kuluessa leikkauksesta.

Ruokinta:

Ruokaa ja juomaa potilaalle voi antaa sitten, kun se on täysin tajuissaan ja virkeä (= menee itse vesikupille, juo ja nielee veden). Ruoka on parantumisen kannalta erittäin tärkeä ja sitä tarjotaan heti kuin eläin on virkeämpi. Ruoka täytyy olla ravinnerikasta.  Eläinlääkäriasemilta saa maistuvia toipilasruokia, jotka edistävät leikkauksesta parantumista.

Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy

Osoite

Harjamäenraitti 14  

71870 Siilinjärvi

 
 
Soita tai Lähetä viesti:

Puh. 044 744 5600

vastaanotto@karvainenkaveri.fi

Aukioloajat

Ma -Pe 8:00-17:00

La -Su Suljettu