fbpx

Kyynpuremat koirilla

Kyy (Vipera berus) on Suomen ainoa myrkyllinen käärmelaji. Kyykäärmeen väri voi olla harmaa, rusehtava, jopa pikimusta. Selän tumma sahalaitakuvio on helppo tunnistuskeino, mustalla kyyllä sahalaitaa on joskus vaikea erottaa.

OIREET

Kyynpureman oireet koiralla vaihtelevat paikallisesta kudosreaktiosta anafylaksiaan. Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, kaulaan tai raajan alaosiin. Puremakohdassa voi näkyä kaksi–neljä pientä pistohaavaa noin puolen senttimetrin päästä toisistaan. Kyyn myrkky on hemotoksiini, jonka keskeiset vaikutukset kohdistuvat verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään.

Hyvin nopeasti pureman jälkeen purtu kohta alkaa turpoamaan, siinä esiintyy kuumotusta ja se muuttuu erittäin kivuliaaksi. Kyyn myrkystä johtuvat yleisoireet kehittyvät muutamassa tunnissa puremasta. Oksentelu, voimattomuus ja limakalvojen kalpeus viittaavat myrkytykseen.

Jos kyy puree eläintä kuonoon, kieleen tai kaulaan kurkun seudulle, voi turvotus aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia. Kirjallisuudessa Vipera-suvun käärmeiden pureman aiheuttama kuolleisuus koirilla on noin 4 %.

HOITO

Puremakohtaa ei saa puristaa eikä puremahaavoja saa viiltää auki. Puremakohta pitäisi saada mahdollisimman liikkumattomaksi. Esimerkiksi jos eläintä on purtu raajaan, on eläimen kantaminen suositeltavaa (riippuu eläimen painosta). Ensisijainen hoito kyynpuremissa on nestehoito verenpaineen ja verenkierron ylläpitämiseksi sekä virtsantuotannon aktivoimiseksi. Vasta-aineen antoon päädytään harvoin – tyypillisesti tilanteissa, joissa taudinkuva pahenee hoidoista huolimatta ja omistaja on halukas koiralle annettavaan hoitoon. Yleisin kuolinsyy käärmeenpuremaan on akuutti munuaisten vajaatoiminta ja ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome).

KYYTABLETTI VAI EI?

Älä anna kyytablettia jos ei ole pakko! Mikäli eläintä on purtu kaulaan tai sillä on hengitysvaikeuksia, saatta kyytabletista olla hyötyä. Muussa tapauksessa siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

 

3 vinkkiä kyynpureman sattuessa:

1) Tarkista mahdollisuuksien mukaan, mihin kohtaa kehoa purema on osunut.

2) Ota yhteys eläinlääkäriisi tai päivystysaikana lähimpään päivystäjään.

3) Pidä koira mahdollisimman hyvin liikkumatta. Kanna mahdollisuuksien mukaan tai liikuta kävelyvauhtia, jotta syke ei nouse.

4) Älä anna kortisonia tai kipulääkkeitä kotona / lenkillä ellei ole välitöntä tukehtumisvaaraa (tällöin annostus 1 tbl / 10 kg).

Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy

Osoite

Harjamäenraitti 14  

71870 Siilinjärvi

 
 
Soita tai Lähetä viesti:

Puh. 044 744 5600

vastaanotto@karvainenkaveri.fi

Aukioloajat

Ma -Pe 8:00-17:00

La -Su Suljettu