fbpx

Lemmikkien myrkytyksistä

Myrkytys on koiralla ja kissalla melko yleinen hätätapaus. Etenkin koirat syövät mitä eteen sattuu ja monet näistä asioista ovat sopimattomia ja osa vaarallisia. Yleisimpiä myrkytystapauksia kotona ovat ksylitoli, rusinat, jäähdytysneste, patterit, rotanmyrkyt (mukaan lukien uusi alfakraloosi) ja suklaa suurina annoksina. Kissat pitävät myös jäähdytysnesteestä ja syövät usein myrkyllisten kasvien lehtiä (esimerkiksi joulutähti!). Alla on listattu neuvoja siihen, miten toimia yleisimmissä myrkytystapauksissa.  

 

Myrkytystietokeskuksen sivuilta löytyy aakkosellinen lista myrkytyksistä ihmisillä ja sieltä voi tarkistaa, miten syöty myrkky vaikuttaa ihmisillä: https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Sivut/default.aspx


Eläimiä koskevissa kysymyksissä myrkytystietokeskuksen ohjeistus ei kuitenkaan auta. Jos myrkytystapaus on tuore, voi lemmikkiä kokeilla oksettaa kotona vetyperoksidilla, jota on saatavilla apteekista 3 % vahvuisena. Eläimelle annetaan ensin pieni määrä ruokaa ja seuraavaksi eläimen koosta riippuen vetyperoksidia n. 1- 3 ml / kg varovasti ruiskulla suuhun annostellen (maksimissaan isolle koiralle 50 ml). Lisäksi voi antaa lääkehiiiltä 1-2 g / painokilo.

Ksylitoli

Ksylitoli aiheuttaa lemmikille verensokerin äkillistä laskua (hypoglykemia) ja suurempina annoksina maksavaurioita. Täysksylitolipurkassa on ksylitolia noin 1 g / tyyny. Hypoglykemiaa koiralle voi aiheuttaa 1 purkkatyyny / 10 kilon koira, maksavaurion 5 purkkatyynyä / 10 kilon koira. Ksylitolimyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, väsymys, tärinä, hermostuneisuus, shokki, kooma ja kuolema.
Ensiapuna kotona lemmikille voi antaa ruokaa tai jos tajunnan taso madaltunut, voi hieroa siirappia/hunajaa ikeniin.

Rusinat/viinirypäleet

Rusinat ja viinirypäleet aiheuttavat lemmikille vakavaa munuaisvikaa. Vaarallinen annos viinirypäleitä on koiralla 200 g / 10 kilon koira ja rusinoita 30 g / 10 kilon koira. Myrkytyksen hoito tapahtuu eläinlääkärissä.

Mikäli tapaus on tuore, koiraa voi kokeilla oksettaa kotona.

 

Jäähdytysneste

Jäähdytysneste on makeaa ja joutuu siksi helposti vääriin suihin. Jäähdytysneste aiheuttaa vakavia munuaisvaurioita. Tappava annos koirille on 4,2-6,6 ml / kg ja kissoille 1,5 ml / kg.
Oireita ovat: pahoinvointi, oksentelu, runsas juominen, apatia, jopa kuolema. Mikäli tapaus on tuore, lemmikkiä voi kokeilla oksettaa kotona. Lääkehiili imee huonosti alkoholeja ja ei siksi ole suureksi hyödyksi jäähdytysnestemyrkytyksessä.
Ota yhteys eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Patterit

Patterien sisus on syövyttävää ja siksi sen syöminen on aina hätätapaus. Suosittelemme röntgenkuvaa jolla varmistetaan patterin syönti. Jos patteri on ehjä (usein hankala varmistua), ei vaaraa ole.
Mutta mikäli epäillään, että patterissa on reikä, on perusteltua poistaa patterit vatsasta. Oksettaminen on riskialtista, sillä se voi syövyttää elimistöä myös tullessaan ruokatorvea ylös.

Rotanmyrkyt

Vanhat rotanmyrkyt, “warfariinit”,
heikentävät lemmikin veren hyytymistä  ja aiheuttavat siksi verenvuotoja. Oireita ovat esimerkiksi yskä, ruokahaluttomuus, ripuli, verinen virtsa, uloste, punaiset pilkut limakalvolla tai silmän kovakalvolla. Ensiapuna tuoreessa tapauksessa voi kokeilla oksettaa ja antaa lääkehiiltä. Oireiden kehittymiseen menee 2-7 vuorokautta. Myrkytystapauksessa hakeuduttava eläinlääkäriin. Vanhaan rotanmyrkkyyn on olemassa vastamyrkky, K1 vitamiini.
Uusi Alfakloraloosi (esim. No mouse)
on myrkyllistä jopa siinä tapauksessa, että kissa syö siihen kuolleen hiiren. Oireet ovat hyvin moninaisia ja oireiden perusteella on hankala päätellä niiden aiheuttajaa. Uusi Alfakloraloosi voi aiheuttaa neurologisia oireita, väsymystä ja jopa koomaa. 
 
Epäiltäessä myrkytystä on hakeuduttava heti eläinlääkäriin ja jos mahdollista, otettava myrkkypakkaus mukaan.
 

Suklaa

Lemmikille myrkyllinen aine suklaassa on teobromiini. Mitä tummempi suklaa, sitä pienempi määrä riittää aiheuttamaan koiralle myrkytysoireita. Oireet alkavat noin 10 h kuluttua suklaan syömisestä, oireita ovat esimerkiksi oksentelu, levottomyys, rytmihäiriöt, mahakivut. Esimerkiksi maitosuklaassa on teobromiinia sen verran, että 2 kpl 200 g suklaalevyä riittää aiheuttamaan lieviä oireita 10 kilon koiralle ja 6 levyä voi aiheuttaa henkeä uhkaavia oireita.
Kotona ensiapuna voidaan koira kokeilla tuoreessa tapauksessa oksettaa sekä antaa koiralle lääkehiiltä. Jos suklaa-annos on iso, on otettava yhteys eläinlääkäriin. Muutama suklaakonvehti ei ole vaarallista.

Joulutähti

Joulutähden myrkyllinen aine on kasvin sisältämä valkoinen, ärsyttävä maitiaisneste (forboliesterit). Myrkytyksen oireita ovat limakalvoärsytys, lisääntynyt syljeneritys, joskus pahoinvointi tai ripulia, harvoin kuolema.

Ensiapuna voi antaa lääkehiiltä, jonka jälkeen yhteys eläinlääkäriin.

 

Nikotiini

Nikotiinia on muun muassa. tupakassa, sikareissa, nuuskassa ja nikotiinilaastareissa. Myrkyllinen, henkeä uhkaava annos täyttyy, jos koira tai kissa syö 1-5 tavallista savuketta tai ½-1 sikaria. Oireet alkavat 15-45 minuutin kuluttua myrkyn syömisestä ja niitä ovat esimerkiksi syljen eritys, oksentelu, ripuli, yliaktiivisuus sekä suuremmilla annoksilla lihasvärinää, seisomis- ja nielemiskyvyttömyys, kooma ja kuolema.
Ensiapuna voi kokeilla oksettaa ja antaa lääkehiiltä, jonka jälkeen ota yhteys eläinlääkäriin.

Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy

Osoite

Harjamäenraitti 14  

71870 Siilinjärvi

 
 
Soita tai Lähetä viesti:

Puh. 044 744 5600

vastaanotto@karvainenkaveri.fi

Aukioloajat

Ma -Pe 8:00-17:00

La -Su Suljettu