fbpx

Hoito-ohjeita

Huomattava osa lemmikeistä kärsii kivuliaista hammas- ja ienvaivoista. Koska hampaat ja etenkään ientaskut tai hampaan kiinnityskudos eivät näy ulospäin, on suun tilannetta usein vaikeaa tai mahdotonta arvioida.
 

Puhelinajanvaraus:

ma-pe alk. 8:00 – 17:00

Nettiajanvaraus 24/7

Hoito-ohjeita
lemmikkisi suun hyvinvointiin

Lemmikkien hampaiden hoitoa ei saa unohtaa!  Huomattava osa lemmikeistä kärsii kivuliaista hammas- ja ienvaivoista. Koska hampaat ja etenkään ientaskut tai hampaan kiinnityskudos eivät näy ulospäin, on suun tilannetta usein vaikeaa tai mahdotonta arvioida. Myös hammaskivun merkkejä on usein hankala havaita- suussa kipua aiheuttavat yleisimmin ientulehdus, hampaan kiinnityskudoksen tulehdus sekä murtuneet hampaat. Kissoilla yleisin hammaskivun aiheuttaja ovat syöpymät eli resorptiohampaat. Hammaskipu vain harvoin johtaa syömättömyyteen tai muihin selkeisiin helposti tunnistettaviin oireisiin.  
 
Tärkeintä suun hyvinvoinnin kannalta on suuhygienian ylläpito. Jo pentuna aloitettu hampaiden harjaus on paras keino ehkäistä hammaskiven muodostumista. Tutkimusten mukaan joka toinen päivä tehtynä hampaiden huolellinen harjaus ennaltaehkäisee plakin ja näin hammaskiven kertymistä tehokkaasti. Edes hampaiden harjaus säännöllisesti tehtynä ei kuitenkaan estä hammaskiven muodostumista kokonaan, etenkään ientaskuihin, hammaskiven muodostuminen hidastuu kuitenkin huomattavasti. Harjatessa kannattaa käyttää koirille tarkoitettua hammastahnaa, joka sekä maistuu hyvälle että tehostaa harjauksen vaikutusta. Ihmisten hammastahnaa ei saa käyttää lemmikeille!

Muita keinoja parantaa suuhygieniaa hampaiden harjauksen ohella ovat esimerkiksi:

  • Plaqueoff merilevävalmiste (laitetaan ruokaa)
  • Vetaquadent juomaveteen laitettava suuvesi
  • Hexarinse suuhuuhde 
  • Dentisept hammasgeeli
  • Erilaiset puruluut ja hammastikut
  • Hammaskiven ennataehkäisyyn takoitetut ruoat esim. Royal Canin dental

Nyrkkisääntönä pienirotuisille koirille muodostuu hammaskiveä enemmän ja nopeammin kuin suurirotuisille. Hammaskivenpoisto on tarpeen keskimäärin 1-2 vuoden välein, mutta vaihtelee paljon koirakohtaisesti.  

Plakin ja hammaskiven kertyminen johtaa lopulta hyvin kivuliaaseen parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen ja pahimmillaan hampaan irtoamiseen. Kiinnityskudoksen tulehdus on mahdollista havaita vain nukutuksessa tehtävällä ientaskujen tutkimuksella ja tarvittaessa hampaista otetuin röntgenkuvin. Ilman röntgenkuvausta on kiinnityskudoksen tilaa mahdoton arvioida luotettavasti.  

Nukutuksessa ultraäänilaitteella tehtävän puhdistuksen yhteydessä lemmikin hampaat tutkitaan, ientaskut mitataan ja tarvittaessa hampaista otetaan röntgenkuvat. Jos tutkimuksessa paljastuu hampaiden poistotarpeita, keskustellaan poistoista erikseen omistajan kanssa ja tarvittaessa varataan uusi aika suurempiin toimenpiteisiin. Isot, monijuuriset hampaat poistetaan kirurgisesti.

   Mikäli Teillä on mitään kysyttävää lemmikkinne hampaiden hoidosta, voitte varata maksuttoman ajan hampaiden tarkastukseen. Käynnillä tutkitaan hereillä olevalta eläimeltä hampaat (niillä joilla se on mahdollista) ja arvioidaan hoidon tarve. 

Helppo asiointi

Suorakorvaus-sopimus

Eläinklinikallamme toimii LähiTapiolan, Agrian sekä If:in suorakorvauspalvelu.  Ilmoita eläinlääkärikäynnin yhteydessä eläimen vakuutusnumero palvelun onnistumiseksi!

 

Meille on
helppo tulla

Pieneläinklinikka Karvainen Kaveri sijaitsee Harjamäessä osoitteessa Harjamäenraitti 14, vain 20 minuuttia Kuopion keskustasta pohjoiseen.

Uudet
tilat 5.7.2021

Uudet, avarat tilat Innocumin yritysalueella 5.7.2021 alkaen. Tervetuloa! 

Eläinlääkäri Karvainen Kaveri Oy

Osoite

Harjamäenraitti 14 

71870 Harjamäki

 
 
Soita tai Lähetä viesti:

Puh. 044 744 5600

vastaanotto@karvainenkaveri.fi

Aukioloajat

Ma -Pe 8:00-17:00

La -Su Suljettu