Rokottamalla pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja. Suurin osa koiranomistajista pitääkin eläinystävän ennaltaehkäisevää perusterveydenhoitoa tärkeänä.
Koirien rokotesuositukset koiran iän mukaan jaoteltuna sekä tehosterokotuksen tarve:
Rokote Koiran ikä Tehosterokote
12 vko 16 -20 vko Noin 1 vuosi
Penikkatuti, tarttuva maksatulehdus ja parvo (a X X X 3 vuoden välein
Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo ja parainfluenssa (a X X X 3 vuoden välein (parainfluenssa vuoden välein)
Parvo (a X X X 3 vuoden välein
Rabies X X 3 vuoden välein
Huomio! Koiranäyttelyn järjestäjien rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista.
Tarttuvan maksatulehduksen aiheuttaja on adenoviruksiin kuuluva koiran adenovirus-1 (CAV1). Tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa koirasta koiraan. Itämisaika eli aika tartunnasta oireiden alkamiseen on noin 6–9 vuorokautta. Oireita ovat väsymys, kuume, oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus, turvotukset, runsastunut juominen, keltaiset limakalvot, verenvuodot ja hengitystieoireet.
Parvovirukset ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä viruksia. Tartunta voi siis tapahtua myös parvovirusta sisältävästä ympäristöstä koiraan. Itämisaika tartunnasta oireiden alkuun vaihtelee 4–7 vuorokauteen ja oireita ovat väsymys, syömättömyys, raju oksentelu ja ripuli, joka usein on veristä. Pikkupennuilla voi myös ilmetä äkilliseen kuolemaan johtavaa sydänlihastulehdusta.
Raivotauti eli rabies on vaarallinen tartuntatauti, johon voivat sairastua kaikki nisäkkäät ihminen mukaan lukien. Oireinen sairaus johtaa aina kuolemaan. Rabiesvirus leviää sairastuneen eläimen syljen välityksellä (purema) ja taudilla on pitkä itämisaika viikoista jopa kuukausiin. Rabiesvirus hakeutuu hermokudokseen ja aivoihin saakka edettyään johtaa lihasten toimintakyvyttömyyteen ja hengityshalvaukseen. Sairastuneen eläimen käytös voi muuttua ja tartunnan saaneet villieläimet hakeutuvat ihmisasutuksen lähelle.
Rabiesta esiintyy Suomen lähialueilla Venäjällä ja Virossa ja kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien koirien on oltava rokotettu. Merkintä rokotuksesta tehdään koiran lemmikkieläinpassiin, jonka koira saa eläinlääkäriltä.
Kissojen rokotustarve vaihtelee suuresti kissan käytön, ympäristön ja kissapopulaation mukaan. Esimerkiksi sisäkissa, joka ei käy koskaan ulkona ei tarvitse yhtä laajaa rokotesuojaa kuin jalostuskissalan kolli. Ongelmakissaloiden rokotusohjelmat tulee laatia tapauskohtaisesti käytettävissä olevaan epidemiologiseen tietoon pohjautuen. Mikäli pennun rokotukset aloitetaan ennen 12 viikon ikää, suositellaan ylimääräistä tehosteannosta 16 viikkoisena.
Rokote Kissan ikä Tehosterokotus
12 vko 16–20 vko 12–13 kk
Kissarutto (a,b X X X 1-3 vuoden välein
Kissanuha X X X 1-3 vuoden välein
Rabies X X 3 vuoden välein
a) Elävää kissaruttorokotetta ei suositella annettavaksi pienille pennuille, alin suositeltava käyttöikä on tarkistettava valmisteyhteenvedosta (pikkuaivojen vaurioitumisriski on suurin alle 5 viikon ikäisellä). b) Kantavia kissoja ei saa rokottaa elävällä kissaruttorokotteella, myöskään muita eläviä viruksia sisältäviä rokotteita ei suositella käytettäväksi tiineysaikana. Huom! Kissanäyttelyiden järjestäjän rokotusvaatimukset voivat poiketa tässä esitetyistä suosituksista.
Kissat voidaan rokottaa joko kissanuha, kissanuha-klamydia, kissarutto-kissanuha, kissarutto-rabies, kissarutto-kissanuha-klamydia tai kissarutto -kissanuha- klamydia- leukemiayhdistelmärokotteilla.
Kissanuhaa (rinotrakeiitti ja caliciviruksia) vastaan rokottaessa ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi noin 12 viikon iässä ja toinen rokotus 3–4 viikon kuluttua. Rokottaminen ei estä infektiota, eikä välttämättä suojaa kaikilta oireilta. Kissaloissa, joissa hengitystievirusten aiheuttamat tulehdukset ovat ongelmana, voi olla tarpeen käyttää suosituksesta poikkeavaa rokotusohjelmaa hoitavan eläinlääkärin ohjeiden mukaan.
Emon rokottaminen tiineyden aikana inaktivoituja taudinaiheuttajia sisältävällä rokotteella vähentää joidenkin tutkimusten mukaan nuorten pentujen hengitystieinfektioita passiivisen immuniteetin avulla.
NOBIVAC RABIES VET
RABDOMUN
RABISIN
PUREVAX RABIES
VERSIGUARD RABIES
Rabiestartunta leviää lähes yksinomaan raivotautisen nisäkkään pureman välityksellä.
Rokottamalla kissat ennaltaehkäistään infektio kissassa ja taudin mahdollinen leviäminen muihin eläimiin ja ihmiseen. Ensimmäinen rokotus suositellaan annettavaksi kissoille noin 4 kuukauden iässä ja toinen vuoden iässä ja tämän jälkeen joka kolmas vuosi.
Purevax Rabiesin rokotekanta on canarypox-virus, jolle annettu geeni antaa sille kyvyn tuottaa glykoproteiini G-nimistä raivotautiviruksen osaa.
Tätä vastaan muodostuneet vasta-aineet suojaavat kissaa rabiesvirukselta. Canarypox-virukset eivät leviä tai lisäänny kissoissa. Raivotautirokotteen antamista samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa ei suositella ellei valmisteen tehoa ja turvallisuutta yhteiskäytössä ole tutkittu.
Koiran madotus on toisille karvakuonojen huoltajille rutiinitoimenpide kun taas toiset häätävät lemmikiltään sisäloiset vain tarpeen vaatiessa.
Tavallisimpia ”matoja” eli sisäloisia ovat: suolinkaiset, heisimadot, hakamadot ja piiskamadot. Yleisimmin koira voi saada sisäloistartunnan:
Sisäloiset ovat jokseenkin harvinaisia kotimaisilla koirillamme – mutta eivät tavattomia. Aikuisen, terveen koiran voikin madottaa rutiininomaisesti kaksi kertaa vuodessa, tai tutkituttaa koiran ulosteen eläinklinikalla matotartunnan varalta kerran vuodessa (tai useammin, jos sisäloisepäilys.) Ulostetutkimuksen tulosten mukaan madottamisella pyritään vähentämään turhaa matolääkkeiden käyttöä ja välttämään sisäloiskantojen mahdollista lääkeresistenssin kehittymistä.
Koirakansalaisen uloste tulee tutkia sisäloisten varalta hyvissä ajoin ennen rokotuksia, tai se tulee madottaa 1–2 viikkoa ennen rokotuksia. Näin toimimalla varmistetaan rokotteen vasta-aineiden teho.
Kun narttu tiinehtyy, suolinkaisten lepomuodot aktivoituvat sen elimistössä. 40 tiineysvuorokauden jälkeen narttu tulisi madottaa säännöllisesti (jopa päivittäin, riippuen käytettävästä valmisteesta) aina siihen asti, kun pennut ovat kahden viikon ikäisiä. Sisäloistartunta siirtyy emolta pennuille istukan välityksellä sikiöaikana, tai maidon välityksellä nartun imettäessä. Tästä syystä emokoiran madotuksesta tulee huolehtia erityisen tarkasti.
Onko koirasi mielipuuhaa jyrsijöiden pureskelu? Pelmahtaako se puskiin pienriistan perässä, tonkii luolastoja ja haukkaa välipalaksi myyrää? Madota metsien sankari (tai tutkituta sen uloste) tavallista kotikoiraa useammin.
Monikoiratalouksissa madotus (tai ulostetutkimus) kannattaa suorittaa samanaikaisesti kaikille lemmikeille.
Harjamäenraitti 14,
71870 Siilinjärvi
Puh. 044 744 5600
vastaanotto@karvainenkaveri.fi
Ma -Pe 8:00-17:00
La -Su Suljettu